CYNAMON
Cynamon to niezwykła przyprawa, która poza zastosowaniem w kuchni posiada również prawdziwe bogactwo właściwości leczniczych, które wykorzystywane są w leczeniu trądziku, zwalczaniu cellulitu czy podczas diety odchudzającej.
Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca cejlońskiego. Przyprawa ta znalazła szczególne zastosowanie w polskiej kuchni, ponieważ dodawana jest do większości potraw świątecznych.
Cynamon zawiera w sobie prawdziwe bogactwo cennych składników, które wpływają na możliwości rośliny w leczeniu wielu schorzeń. Właściwości lecznicze cynamonu wiążą się z obecnością chromu, który zmniejsza ochotę na słodkie przekąski. Kolejnym ważnym pierwiastkiem jest wapń, który buduje zdrowe kości. Cynamon hamuje rozwój oraz zwalcza wszelakie bakterie oraz drożdżaki, dzięki czemu może być stosowany jako naturalny konserwant. Co więcej, kora cynamonu wykazuje działanie przeciwza- palne, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa aktywność fizyczną.