ANYŻ
Anyż czyli roślina o ciekawych właściwościach, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni jak i medycynie, jako naturalny środek kosmetyczny.
Istnieją różne typy anyżu, jedna z nich to anyż gwiaździsty, który nazywany jest także badianem właściwym. Bardzo często mylony jest z biedrzeńcem anyżowym. Obie te rośliny wykorzystywane są w przemyśle kulinarnym, zielarskim oraz farmaceutycznym.
Anyż gwiazdkowy
Anyż gwiaździsty zwany inaczej anyżem gwiazdkowym pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie naturalnie jest uprawiany. Jego nazwa pochodzi od specyficznego kształtu, który jest mocno rozpoznawalny. Jest to bowiem ośmioramienna gwiazda, wypełniona nasionami. To właśnie ten charakterystyczny owoc posiada w sobie pokłady cennych substancji odżywczych oraz związków, które wykorzystywane są na wielu gałęziach przemysłu.
Anyż - właściwości
Dzięki obecności cennych substancji odżywczych, anyż znajduje niezwykle szerokie zastosowanie zarówno w kulinariach jako przyprawa, czy dodatek do napoju. Najważniejsze właściwości to:
- Działanie antybakteryjne, które jest pomocne szczególnie w przypadku infekcji
- Działanie przeciwgrzybicze
- Działanie wspomagające układ odpornościowy
- Działanie moczopędne, które pozwala usunąć z organizmu toksyny
- Działanie rozkurczowe i wiatropędne, które wpływa na szybsze przyswajanie składników pokarmowych. Anyż polecany jest zatem osobom, które cierpią na dolegliwości układu pokarmowego, niestrawności, wzdęcia czy gazy
- Działanie przeciwbólowe
- Wpływ na potencję
- Wpływ na lepszy wygląd cery
- Wpływ na apetyt
- Neutralizacja nudności